Ζήτημα της προστασίας του ρέματος της Πικροδάφνης. Εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ Π. Φαλήρου στην 1η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/03/2024

2024-04-05

Με αφορμή την 1η Ειδική Συνεδρίαση του ΔΣ (27/03/2024) οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Παλαιού Φαλήρου επανάφεραν το ζήτημα της προστασίας του ρέματος της Πικροδάφνης, του φυσικού του ρόλου στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και της βιοποικιλότητάς του. 

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση: 

«Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής που διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του σε φυσική μορφή. Πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, διασχίζοντας τμήματα του δήμου Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, και καταλήγει στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. Έχει μήκος περίπου 9,3 χλμ από τα οποία περίπου 3 χλμ είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα. Αποτελεί ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας. 

Έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση. Γι' αυτό, παρά την πληθώρα αρνητικών παρεμβάσεων κατά μήκος του, το ρέμα της Πικροδάφνης προσφέρει ακόμη προστασία στις γύρω περιοχές. Η οριοθέτηση που προώθησε η Περιφέρεια Αττικής, στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος, που αμφισβητείται από κατοίκους και φορείς, δε λαμβάνει υπόψη την φυσική / ιστορική κοίτη του ρέματος, καταπατώντας τελικά το ίδιο το ρέμα. Έδωσε το «σύνθημα» για νέες αρνητικές παρεμβάσεις, όπως προβλέπουν τα έργα διευθέτησης της Περιφέρειας, για αποσπασματικές ρυμοτομικές ρυθμίσεις που θα δώσουν την χαριστική βολή στο ρέμα. Το πιο νέο κεφάλαιο σ' αυτό το σχέδιο θα είναι ο ποδηλατόδρομος και το νέο Ρυμοτομικό. 

Με αυτά προοπτικά: θα εξαφανιστεί η ιστορική κοίτη, θα χαριστούν τετραγωνικά εδάφους σε εργολάβους θα εξασφαλιστεί δικαίωμα οικοδόμησης όπου σήμερα δεν έχουν και θα αλλάξει η χρήση γης Οι συνέπειες είναι εγκληματικές: Κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων: Η οριοθέτηση και τα συνδεδεμένα με αυτήν έργα διευθέτησης της Περιφέρειας, παρεμποδίζουν την υδραυλική λειτουργία του ρέματος, επιταχύνουν τη ροή του, ακυρώνουν τη φυσική επιβράδυνσή του, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό και την περιουσία του. Καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος: Προκαλείται από τις αποσπασματικές και αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις, με συρματοκιβώτια, μπετόν στο 1/3 της έκτασης του ρέματος και από την είσοδο μπουλντόζων «καθαρισμού». Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία: Τα απαρχαιωμένα δίκτυα ακάθαρτων της ΕΥΔΑΠ, που συναντιούνται με τα δίκτυα ομβρίων των δήμων και τις αυθαίρετες αποχετεύσεις προκαλούν δυσοσμία, κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τελικά περιβαλλοντική καταστροφή στο ρέμα και τις εκβολές του στη θάλασσα. Με τις τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου νομιμοποιούνται έμμεσα οι καταπατήσεις, ενώ σχεδιάζονται νέες σε περιοχές «φιλέτα» γύρω από το ρέμα. 

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις σε λαϊκά νοικοκυριά, που, χωρίς να ευθύνονται, ενδεχομένως χρειαστεί να μετεγκατασταθούν. Τελικά, τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας, η προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, όπως και όλων των ρεμάτων της Αττικής, εξαρτώνται από τις οδηγίες της ΕΕ. Τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα». Αντιθέτως, η χρηματοδότηση κατευθύνεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φορτώνουν με νέα βάρη και προαπαιτούμενα τον λαό. Η ίδια η ΕΕ μιλάει για εφαρμογή σχεδίων «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας». Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από τη δημοτική αρχή Παλαιού Φαλήρου να πάρει θέση στα αιτήματα των μαζικών φορέων ανεξάρτητα από τον αν εμπίπτουν άμεσα στην αρμοδιότητα της ή όχι.Οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης όσο πιο κοντά γίνεται στην φυσική – ιστορική κοίτη, να παραμείνει ανοιχτό, με ήπιες παρεμβάσεις κάτω από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, που θα θέτει στο επίκεντρο την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του ρέματος, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, «εθελοντών», ΜΚΟ, για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Αντιπλημμυρικά έργα με επίκεντρο την προστασία του ρέματος. Ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και όλων των κρατικών δομών πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας. Αποζημίωση εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν σπίτι στα όρια του ρέματος και χρειάζεται να μετεγκατασταθούν. 

 Τέλος ρωτάμε τη δημοτική αρχή τι άμεσα μέτρα θα πάρει: Για την απομάκρυνση του πισοχάλικου που παραμένει σε πολλά σημεία στις όχθες του ρέματος Και για την επίσπευση των έργων της ΕΥΔΑΠ ώστε να σταματήσει η απόρριψη λυμάτων, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί πλέον από δειγματοληψίες από Περιφέρεια και Δήμο.» 

Στη συζήτηση που ακολούθησε η δημοτική αρχή απάντησε με ευχολόγια και γενικότητες προτάσσοντας τις αρμοδιότητές της και το κόστος από τα μέτρα που ζητάμε εμείς και οι κάτοικοι. Αντίστοιχα στη γραπτή απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου μας πληροφορούσαν για δύο εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ που θα κάνουν έργα για τους αγωγούς λυμάτων... σχεδόν σε όλη την Αττική τα επόμενα δύο χρόνια (από του Παπάγου ως όλα τα Νότια Προάστια)! 

Όσο για την οριοθέτηση που ζητάμε να πλησιάσει όσο γίνεται στην ιστορική κοίτη και να ληφθεί η τελευταία (ιστορική κοίτη) υπόψιν σε όποια έργα ή ρύθμιση ρυμοτομικού σχεδίου, η απάντηση ήταν... ότι κοστίζει. Τελικά για άλλη μια φορά βρίσκουμε μπροστά μας σαν τοίχο το κόστος και τη «βιωσιμότητα» των μέτρων. Αυτό μόνο όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού σε αντιπλημμυρική προστασία και περιβάλλον. Είναι η «κομματική γραμμή» όλων των ως τώρα Κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που βλέπουν μόνο σαν κόστος τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, ενώ αντίθετα δεν λογαριάζουν κόστη όταν πρόκειται για τα κέρδη των λίγων (δες παραλιακό μέτωπο). 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους να πιέζει και να αναδεικνύει τους κινδύνους για το ρέμα της Πικροδάφνης. Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες του Παλαιού Φαλήρου να προστατέψουν με τη δράση τους το περιβάλλον και την ασφάλεια της γειτονιάς τους και της πόλης μας. 

Συνεχίζουμε...  

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε